Katten

Castratie Kater

Wat is castratie

Castratie is een operatie, onder volledige narcose worden de testikels van de kater verwijderd. De kater is dan niet meer vruchtbaar.

Redenen castratie

  • Minder kans op sproeien of plassen in huis.
  • Minder sterke urinegeur.
  • Minder drang om weg te lopen.
  • De katers worden meestal rustiger en liever.
  • Minder kans op het krijgen van ziektes die over worden gedragen door het vechten met andere katten.

Vanaf welke leeftijd

Katers kunnen vanaf 5½ maand gecastreerd worden. Wij vinden het belangrijk dat katers voor deze operatie hun basisvaccinaties hebben gehad en goed ontwormd en ontvlooid zijn.

Welke voorbereidingen

De avond voor de operatie mag de kater vanaf 20.00 uur geen eten meer hebben, omdat hij nuchter moet zijn voor de narcose. U brengt uw kater ’s morgens tussen 8.00-8.30 uur op de praktijk, hij wordt dan opgenomen. Voordat de kater onder algehele narcose gaat wordt hij door de dierenarts nagekeken.

Operatie

Via twee kleine sneetjes worden de testikels verwijderd. De wondjes worden niet gehecht, maar met pleisterspray dicht gemaakt.

Nazorg

Over het algemeen hebben katers weinig last van de ingreep. De kater mag dezelfde dag weer naar huis. Door de castratie vindt er een wijziging plaats in de hormonale huishouding. Dit zal van invloed zijn op het eetgedrag en de energiebehoefte van de kater. Hierdoor zal uw kater als u de hoeveelheid voeding niet aanpast snel te dik worden. Het is dus verstandig om direct na de castratie 30% minder voer of een light-dieet te geven.

Sterilisatie Poes

 Wat is sterilisatie

Sterilisatie is een operatie, onder volledige narcose worden de eierstokken en indien noodzakelijk de baarmoeder van de kat verwijderd. De kat is dan niet meer vruchtbaar.

Redenen voor sterilisatie

  • Krolsheid voorkomen.
  • Ongewenste dekkingen voorkomen.
  • Minder drang om weg te lopen.
  • Minder kans op het krijgen van ziektes die over worden gedragen door het vechten met andere katten.

Vanaf welke leeftijd

Katten kunnen vanaf 5½ maand gesteriliseerd worden.
Wij vinden het belangrijk dat katten voor deze operatie hun basisvaccinaties hebben gehad en goed ontwormd en ontvlooid zijn.

Welke voorbereidingen

De avond voor de operatie mag de kat vanaf 20.00 uur geen eten meer hebben, omdat zij nuchter moet zijn voor de narcose. U brengt uw kat ’s morgens tussen 8.00-8.30 uur op de praktijk, zij wordt dan opgenomen. Voordat de kat onder algehele narcose gaat wordt zij door de dierenarts nagekeken.

Operatie

Via een kleine snede net achter de navel worden de eierstokken en indien noodzakelijk de baarmoeder van de kat verwijderd. De wond wordt zodanig gehecht dat de hechtingen niet zichtbaar zijn en dus ook niet verwijderd hoeven te worden.

Nazorg

De kat mag dezelfde dag weer naar huis. U krijgt voor enkele dagen pijnstilling mee. Over het algemeen hebben katten dan weinig last van de ingreep.
Door de sterilisatie vindt er een wijziging plaats in de hormonale huishouding. Dit zal van invloed zijn op het eetgedrag en de energiebehoefte van de kat. Hierdoor zal uw kat als u de hoeveelheid voeding niet aanpast snel te dik worden. Het is dus verstandig om direct na de sterilisatie 30% minder voer of een light-dieet te geven.

Informatiebrief Kitten

Gefeliciteerd met uw nieuwe kitten! Bij de zorg voor een kitten komt, zeker het eerste jaar, heel wat kijken. In deze informatiebrief hebben we een aantal belangrijke punten op een rijtje gezet.

Vaccinaties Nederland

Kittens worden twee keer gevaccineerd met 3 weken tussentijd (als ze 9 en 12 weken oud zijn). Het doel van deze vaccinaties is bescherming tegen kattenziekte en niesziekte.

Chip

Het is verstandig uw kitten te laten chippen. Dit kan tegelijk met de vaccinaties gedaan worden. Mocht uw kat weglopen en gevonden worden, kan iedere dierenarts, dierenambulance of asiel dit chipnummer aflezen en via de databank uw telefoonnummer achterhalen. Het voordeel van een chip is dat dit onder de huid zit en dat het geen gevaar voor de kat oplevert, in tegenstelling tot een halsbandje waarmee ze ergens achter kunnen blijven hangen.

Als uw kitten al bij de fokker is gechipt kunt u via de website www.chipnummer.nl controleren of de chip al goed geregistreerd is.

Wormen

Meestal kun je aan de buitenkant niet zien of een kitten wormen heeft (alleen stukjes van lintwormen zijn soms zichtbaar).

Kittens moeten ontwormd worden als ze; 4, 6, en 8 weken oud zijn (dit zal meestal bij de fokker gebeuren) en daarna iedere maand totdat ze een half jaar oud zijn. Vervolgens kunnen ze net als andere volwassen katten 1 x per 3 maanden ontwormd worden.

Vlooien en teken

Katten kunnen in aanraking komen met teken en vlooien. Vlooien kunnen voor jeuk zorgen en teken voor wondjes die gaan ontsteken. Daarnaast kunnen zowel vlooien als teken parasieten bij zich dragen waar uw kat ziek van kan worden. Voor de preventie van vlooien zijn veel verschillende middelen op de markt. We adviseren u graag persoonlijk over het meest geschikte middel voor uw kat.

Gebitsverzorging

Uw kitten heeft nu nog een melkgebit, op een leeftijd van 4 maanden wordt dit gewisseld voor een volwassen gebit. Het kan voorkomen dat de nieuwe tanden naast de melktanden komen te staan. Dit is niet de bedoeling en kan schade aan de nieuwe, blijvende tand veroorzaken. Als dit het geval is kan het soms noodzakelijk zijn de melktand te trekken.

Verzekering

U hoopt natuurlijk dat uw kitten een lang, gelukkig en gezond leven voor de boeg heeft, maar dat heeft u nooit helemaal in de hand. Zowel jonge als oude dieren kunnen ziek worden of een ongeluk krijgen waardoor een (spoed) bezoek aan de dierenarts nodig is. De kosten van bloedonderzoek, röntgenfoto’s en/of een operatie kunnen flink oplopen. Er zijn diverse huisdierverzekeraars, kijk bij het afsluiten van een verzekering altijd goed naar de voorwaarden (eigen risico, speciale clausules, meeverzekeren van sterilisatie – castratie etc).

Castratie kater

Een niet gecastreerde kater gaat vaak sproeien in huis. Daarnaast gaan niet gecastreerde katers vaak verder van huis en vechten ze meer. Om dit te voorkomen adviseren we katers te castreren vanaf de leeftijd van 5½ maand. Voor meer informatie klik hier…

Sterilisatie poes

Als u geen nestje wil fokken met uw poes is het verstandig haar te laten steriliseren. Zo voorkomt u dat ze per ongeluk gedekt wordt. Daarnaast verminderd sterilisatie de kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren en/of een baarmoederontsteking op latere leeftijd. 

We hopen dat u veel plezier met uw kitten zult hebben en dat hij/zij een gezonde toekomst tegemoet gaat!

Vlooien & Teken

Vlooien

Uw kat kan zowel binnen als buiten vlooien opdoen. Vlooien bijten uw kat en zuigen dan bloed op om zich te vermeerderen. Deze beten zorgen voor jeuk en onrust bij uw huisdier. Vlooien hebben een voorkeur voor de huid achter op de rug, bij de staart. In dit gebied kunt u dan vlooienpoepjes zien, in de vorm van kleine zwarte zandkorreltjes.

Vlooiencyclus

Een vlo legt eitjes in de vacht van uw kat, wanneer deze opdrogen vallen ze uit de vacht in de omgeving. Na ongeveer 10 dagen ontwikkelen de eitjes zich tot larven. De larven hebben een voorkeur voor een donkere plaats, zoals in naden en kieren van de vloer of meubilair. Zo kunnen ze maanden overleven. Door trillingen en warmte kunnen ze zich verder ontwikkelen tot een nieuwe vlo. Dus ook in de winter kunt u met vlooien te maken krijgen.
De vlo is een tussengastheer voor de lintworm, een huisdier met vlooien heeft daardoor ook vaak een lintworm.

Vlooienbestrijding

Voor het laten slagen van de behandeling is het van belang een aantal punten in acht te nemen.
Behandel alle dieren in huis tegelijkertijd.
Stofzuig de omgeving grondig.
Was (voor zover mogelijk) mandjes, kleedjes etc.
Behandel de omgeving met een omgevingsspray.
Herhaal de behandeling volgens voorschrift van het gebruikte middel.
Ontworm alle dieren in huis enkele dagen na de vlooienbehandeling.

Vlooienpreventie

Om te voorkomen dat uw kat vlooien krijgt kunt u preventief een ontvlooiingsmiddel gebruiken. Er zijn veel verschillende middelen (pipetten en kauwtabletten) op de markt, niet ieder middel is geschikt voor jonge dieren of dieren met een bepaalde aandoening. We adviseren u graag persoonlijk over het meest geschikte middel voor uw huisdier.

Teken

Uw kat kan overal buiten teken opdoen, niet alleen in bossen, maar ook in tuinen en grasveldjes in woonwijken. Dit komt doordat ook egels en ratten worden gebeten door teken en zorgen voor de verspreiding van deze beestjes. Teken zuigen zich op de huid vast en zuigen dan bloed op van uw hond om zich te vermeerderen. Na een bloedmaaltijd op uw huisdier valt een teek er uiteindelijk vanzelf weer af. Dit kan enkele dagen duren.
Deze beten zorgen meestal niet voor klachten. Teken kunnen over het gehele lichaam voorkomen, maar hebben een voorkeur voor de plaatsen rondom de kop.

Teken en ziektes

Het is belangrijk om teken binnen 48 uur te verwijderen, omdat zij ziektes zoals Leishmania, Ehrlichia en Babesia kunnen overbrengen op uw huisdier. Dit zijn chronische aandoeningen die lastig te behandelen zijn. Niet iedere teek is besmet, maar helaas is aan de teek niet te zien of deze een besmettelijke ziekte bij zich heeft.

Teken verwijderen

Als u een teek gevonden heeft kunt u deze met een speciale tekentang verwijderen. Gebruik vooraf geen ‘verdovende’ middelen zoals alcohol. Verwijder de teek met een draaiende beweging, de draairichting is niet van belang. U kunt het plekje ontsmetten. Noteer de datum en de plek van de tekenbeet en houdt het wondje in de gaten.

Tekenpreventie

Om de kans te verkleinen dat uw kat gebeten wordt door teken kunt u preventief een middel tegen teken gebruiken. Vaak zijn dit combinatiemiddelen tegen zowel vlooien als teken. Er zijn veel verschillende middelen (pipetten, kauwtabletten en halsbanden) op de markt, niet ieder middel is geschikt voor jonge dieren of dieren met een bepaalde aandoening. We adviseren u graag persoonlijk over het meest geschikte middel voor uw huisdier.