Katten

Chippen

Jaarlijks raken er katten vermist. Voor katten kan een halsband met gegevens van de eigenaar vaak helpen, maar we ervaren dat ook die vaak vermist raken.
Het chippen van jouw kat is daarom belangrijk en verplicht. Deze chip kun je registreren, aangevuld met jouw eigen gegevens.
Een chip is levenslang en bij iedere dierenarts/dierenpension uit te lezen

Castratie en Sterilisatie

Zowel castratie (katers) als sterilisatie (poezen) bij katten, worden uitgevoerd onder volledige narcose. In beide gevallen is jouw kat daarna niet meer vruchtbaar, maar er kunnen ook andere redenen zijn om een van deze ingrepen te overwegen:

Bij Castratie:

  • Minder kans op sproeien of plassen in huis
  • Minder sterke urinegeur 
  • Minder drang om weg te lopen
  • Worden meestal rustiger en liever
  • Minder kans op het krijgen van ziektes na vechten met andere katten

Bij Sterilisatie:

  • Krolsheid voorkomen
  • Ongewenste dekking voorkomen
  • Minder drang om weg te lopen
  • Minder kans op het krijgen van ziektes na vechten met andere katten

Katten kunnen vanaf de leeftijd van 5 maanden worden gecastreerd of gesteriliseerd. Wij vinden het belangrijk dat dieren vóór die tijd de juiste basisvaccinaties, ontworming en ontvlooiing hebben gehad.

Voorafgaand aan de operatie ontvang je van ons een e-mail met instructies voor voor zorg die je voor de operatie thuis kun inzetten. Hierin staat meer informatie over de operatie en de weg ernaartoe. Check van tevoren even of wij het e-mailadres hebben of dat dit nog up-to-date is. Heb je nog vragen?
Bel dan even naar onze assistentes, ze staan je graag te woord. 

Vaccinatie

Wanneer je kat naar buiten gaat of in aanraking komt met andere dieren, is het belangrijk om de kat ieder jaar te laten vaccineren. Zo is jouw kat optimaal beschermd tegen de katten- en niesziekte

Vlooien, teken en ontworming

Een kat kan zowel binnen als buiten in aanraking komen met vlooien. Die bijten in de huid van de kat en zuigen bloed op, om zich te vermeerderen.
Deze beten zorgen op die manier voor jeuk en onrust. 

Een vlo legt eitjes, wanneer deze opdrogen vallen ze uit de vacht in de omgeving. Na tien dagen komen deze eitjes uit als larven. Die verstoppen zich graag op donkere plekken. Denk hierbij aan naden en kieren van vloer en meubilair. Hier kunnen ze maanden overleven.

Het is dan ook belangrijk om ook het huis goed schoon te maken. Daarvoor zijn speciale middelen beschikbaar, die niet schadelijk zijn voor je huisdier. 

Om te voorkomen dat de hond vlooien krijgt, kun je de hond preventief behandelen. Het is belangrijk dat je deze producten altijd bij uw dierenarts haalt.
Wij hebben de kennis in huis om het juiste product voor jouw hond te selecteren en daarbij beschikken onze producten over beter werkende stoffen, die meteen werken.

Een teek kan een kat vrijwel overal oplopen. Het is belangrijk om teken binnen 48 uur te verwijderen: check je kat daarom het liefst iedere dag op teken.
Heb je een teek gevonden? Dan kun je deze met een speciale tekentang verwijderen. Gebruik vooraf geen ‘verdovende’ middelen zoals alcohol. Verwijder de teek met een draaiende beweging. Je kunt het plekje na het verwijderen van de teek ontsmetten. 

Om de kans te verkleinen dat je kat wordt gebeten door een teek, kun je preventief een middel gebruiken. Haal ook deze middelen bij de dierenarts, dan weet je zeker dat je het juiste middel voor jouw kat gebruikt.

Wormen komen ook bij katten vaak voor: ze verminderen de weerstand en conditie van uw dier. Kittens tot de leeftijd van een half jaar kunnen het best maandelijks worden ontwormd. Voor volwassen katten is dit twee tot vier keer per jaar. De ontwormingsmiddelen zijn bij ons op de praktijk verkrijgbaar. Meer informatie?
Bel naar onze assistentes, ze helpen je graag verder.

Informatie kittens

Kittens worden twee keer gevaccineerd tegen de katten- en niesziekte, met drie weken tussentijd (als ze negen en twaalf weken oud zijn). 

Komt jouw kitten bij een erkende fokker vandaan? Dan is de kans groot dat de kitten al is gechipt.
Via de website www.chipnummer.nl is gemakkelijk te controleren of de chip al goed is geregistreerd. Is dit nog niet gedaan? Laat dit dan meteen doen bij bij onze praktijk.