Overig

Kippen

Bij ons op de praktijk kan je ook terecht met je kip. Of de kip nu een kropverstopping heeft of last heeft van een benauwdheid, wij draaien onze handen er niet voor om, maar stropen juist de mouwen op.

Een veel voorkomend probleem zijn wormen bij kippen. Eigenaren die de kip dus niet op tijd, of helemaal niet, ontwormen. Hieronder leggen wij de vijf meest voorkomende soorten wormen uit die we bij een kip zien. Maar ook de symptomen die erbij horen.

  1. De grote spoelworm (ascaridium galli)

Een van de meest voorkomende wormsoorten bij kippen die rondscharrelen in de tuin. Ze kunnen tot wel 12 centimeter lang worden en lijken vaak op spaghettislierten, zo kan je ze makkelijk herkennen in de mest. Grote spoelwormen leven in de dunnen darm en eten half verteerd voedsel van de kip op.  Bij grote aanvallen leven ze ook in de slokdarm en de krop.  Het gevolg hiervan is dat ze schade geven aan de darmwand, met als gevolg verstopping, productie daling en daling aan eischaalkwaliteit. Symptomen bij de kip zijn onverteerd voedsel in de mest, gebrek aan eetlust, diarree, bloedarmoede, hangende vleugels, onverzorgd verenkleed, zichtbare wormen in de mest en een depressieve indruk.

  1. De kleine spoelworm (heterakis gallinarum)

Deze is ongeveer 1,5 centimeter groot en leeft in de blindedarm, meestal niet schadelijk. De kleine spoelworm komt vaak voor bij kippen en is moeilijk uit te roeien. De eitjes van de worm kunnen namelijk een aantal weken blijven leven in de grond, tot een andere kip ze weer opeet en het riedeltje weer opnieuw begint. Deze worm komt daarom vaak voor in te volle kippenhokken. Symptomen bij de kip zijn gewichtsafname en onrustig.

  1. De haarworm (capillaria spp.)

Dit is de kleinste worm die voorkomt bij de kip. De naam is gepast gekozen, omdat de haren op elkaar lijken. Het zijn hele dunne, draadachtige wormen van ongeveer 1 centimeter. Ze zijn vanwege het kleine formaat niet met het blote oog te zien. Een haarworm besmetting is voor de kip gevaarlijker dan een spoelwormbesmetting. Ze hechten ze aan het darmslijmvlies waardoor ernstige en plotselinge symptomen optreden. Kippen kunnen al flink ziek worden van veertien haarwormen. Haarwormen kunnen zich sneller voortplanten dan andere wormsoorten, daarom is het belangrijk om snel te handelen. Ze komen voor in de slokdarm, dunne darm, blinde darm en krop. Symptomen die de kip kan laten zien is bloederige diarree, vermageren, bloedarmoede, productiedaling, in elkaar gedoken, moeilijk slikken, zwarte mest en slechte eetlust.

  1. De gaapworm (syngamus trachea)

Deze leeft in de luchtpijp en zorgt voor opvallende symptomen zoals gapen en hoesten. De gaapworm is een worm die zijn tanden vastklemt in de luchtpijp van de kip. Hierdoor worden de kippen erg benauwd en kunnen ze bloed gaan hoesten. Als je niks doet aan deze infectie, stikt de kip. De eitjes kunnen wel drie jaar lang overleven als ze worden opgegeten door regenwormen, slakken, vliegen en kevers. De symptomen die de kip kan tonen zijn gaapbewegingen, rochelen, niesen, hoesten van bloed en benauwd.

  1. De lintworm (grote lintworm; raillientina cesticillus en kleine lintworm; davainea spp.)

Deze heeft, zoals de naam al doet vermoeden, de vorm van een lint en kan wel tot 25 centimeter lang worden. Een lintworm hecht zich met de kop vast aan de dunne darm. De rest van het lichaam bestaat uit verschillende segmenten die allemaal eieren bevatten. Lintwormen zijn relatief moeilijke te behandelen, omdat ze zoveel gastheren gebruiken om hun eitjes te verspreiden. De symptomen zijn als volgt: vermoeidheid, vermagering, bloedarmoede en aantasting van de darmen.

Bij ons op de praktijk kunt u ontlasting brengen van uw kip als u vermoedt dat deze last heeft van een van bovenstaande symptomen. Wij kijken dit dan voor u na en bellen u met de uitslag.  Dit gebeurt vaak dezelfde dag, maar bel van tevoren altijd even naar de praktijk.