Honden
Chippen
Regelmatig raken er honden vermist. Een halsband met gegevens van de eigenaar kan dan helpen, maar we zien in de praktijk dat deze halsbanden vaak kwijt zijn. Laat je hond daarom chippen.
Het chippen van je hond is niet alleen verplicht, maar ook een belangrijk hulpmiddel om hond en eigenaar weer snel met elkaar te verenigen. Deze chip kun je registreren en voorzien van je eigen gegevens.
Een chip is namelijk levenslang en bij iedere dierenarts en dierenpension uit te lezen. Zo is jouw hond sneller weer terecht.
Castratie/Sterilisatie
Castratie en sterilisatie worden in onze praktijk onder volledige narcose uitgevoerd. Natuurlijk zorgen beide ingrepen ervoor dat de hond onvruchtbaar wordt, maar er kunnen ook andere redenen zijn om dit te overwegen:
Castratie
- Sterke dominantie
- Gedragsproblemen
- Prostaatproblemen
- Voorhuidontstekingen
Sterilisatie
- Minder kans op kwaadaardige melktumoren
- Voorkomen van ongewenste dekkingen
- Voorkomen van schijnzwangerschap
- Voorkomen van baarmoederontstekingen
Castratie en sterilisatie kunnen vanaf de leeftijd van zes maanden worden uitgevoerd. Bij teefjes raden we aan om ze eerst een keer loops te laten worden.
Twee tot drie maanden na de eerste loopsheid kunnen we de sterilisatie uitvoeren.
Voorafgaand aan de operatie ontvang je van ons een e-mail met instructies voor voor zorg die je voor de operatie thuis kun inzetten.
Hierin staat meer informatie over de operatie en de weg ernaartoe. Check van tevoren even of wij het e-mailadres hebben of dat dit nog up-to-date is.
Heb je nog vragen? Bel dan even naar onze assistentes, ze staan je graag te woord.
Vaccinatie hond
Vaccinaties zijn bedoeld om te voorkomen dat jouw hond vatbaar is voor een (voor honden) gevaarlijke ziekte.
De meest voorkomende ziektes zijn besmettelijke hondenhoest, hondenziekte, parvo, besmettelijke leverziekte, leptospirose en rabiës.
Uit onderzoek is gebleken dat sommige vaccinaties een bescherming geven van meer dan een jaar. Na een basisvaccinatie is het van belang om dit jaarlijks te herhalen.
Let op: Leptospirose komt vaker voor
Zeker in het geval van leptospirose is het belangrijk om de vaccinatie jaarlijks te herhalen. De ziekteverwekkers zijn namelijk te vinden in de urine van ratten en muizen. Door de enorme toename van deze knaagdieren zien we ook het aantal honden die besmet raken met deze ziekte toenemen.
Bijna iedere hond wandelt wel eens door het gras of de modder of drinkt wel eens uit een plas. Op zulke momenten kan ook jouw hond in aanraking komen met de ziekteverwekkers van Leptospirose. Deze vaccinatie is dus niet alleen van belang voor honden die regelmatig zwemmen.
Vlooien, teken en ontworming
Een hond kan zowel binnen als buiten vlooien opdoen. Vlooien bijten in de huid van een hond en zuigen bloed op om zich te vermeerderen.
Deze beten zorgen op die manier voor jeuk en onrust.
Een vlo legt eitjes, wanneer deze opdrogen vallen ze uit de vacht in de omgeving. Na 10 dagen komen deze eitjes uit als larven. Die verstoppen zich graag op donkere plekken. Denk hierbij aan naden en kieren van vloer en meubilair. Hier kunnen ze maanden overleven.
Het is dan ook belangrijk om ook het huis goed schoon te maken. Daarvoor zijn speciale middelen beschikbaar, die niet schadelijk zijn voor je huisdier.
Om te voorkomen dat de hond vlooien krijgt, kun je de hond preventief behandelen. Het is belangrijk dat je deze producten altijd bij uw dierenarts haalt.
Wij hebben de kennis in huis om het juiste product voor jouw hond te selecteren en daarbij beschikken onze producten over beter werkende stoffen, die meteen werken.
Een teek kun je met de hond vrijwel overal oplopen. Het is belangrijk om teken binnen 48 uur te verwijderen: check de hond daarom liefst iedere dag op teken.
Heb je een teek gevonden? Dan kun je deze met een speciale tekentang verwijderen. Gebruik vooraf geen ‘verdovende’ middelen zoals alcohol.
Verwijder de teek met een draaiende beweging. Je kunt het plekje na het verwijderen van de teek ontsmetten.
Om de kans te verkleinen dat je hond wordt gebeten door een teek, kun je preventief een middel gebruiken. Haal ook deze middelen bij de dierenarts, dan weet je zeker dat je het juiste middel voor jouw hond gebruikt.
Wormen komen, ook bij honden, vaak voor. Er zijn veel verschillende soorten, maar ze hebben allemaal gemeen dat ze de weerstand en conditie van je hond verminderen. Regelmatig ontwormen raden we dus zeker aan. Pups tot een half jaar oud moeten maandelijks ontwormd worden, voor volwassen honden raden we 2 tot 4 keer per jaar aan. De ontwormingsmiddelen zijn bij ons op de praktijk verkrijgbaar. Meer informatie? Bel naar onze assistentes, ze helpen je graag verder.
Informatie pup
Puppy’s worden vier keer gevaccineerd. Drie keer met drie weken tussentijd (dus als ze zes, negen en twaalf weken oud zijn) en de laatste keer op éénjarige leeftijd. Daarna is de vaccinatie jaarlijks.
Puppy’s moeten, vóórdat ze zeven weken oud zijn, gechipt worden. Als het goed is, gebeurt dit bij de fokker.
Let op: registreer de chip!
Voordat puppy’s acht weken oud zijn, moet de chip ook in een door het Ministerie van Economische zaken goedgekeurde databank geregistreerd staan. Je kunt via de website www.chipnummer.nl controleren of de chip al geregistreerd is.
Uw Hond en vakantie
Als je hond (of ander huisdier) meegaat op vakantie, zijn er verschillende zaken waar je rekening mee moet houden.
- Vaccinatie hondsdolheid en chip
Honden moeten minimaal 21 dagen voor je op reis gaat, gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid (ook wel rabiës genoemd). Daarbij moet honden ook gechipt zijn en heb je voor beiden een geldig Europees paspoort nodig.
Check de eisen van het land waar je naartoe gaat: veel landen houden er andere regels op na ten aanzien van huisdieren en deze willen ook nog wel eens wijzigen. De actuele eisen kun je vinden op het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (www.licg.nl). Ook voor vakantiebestemmingen buiten de EU kun je hier de regels vinden.
In het buitenland zijn er vaak andere soorten wormen en ook meer besmette teken, laat je dus goed informeren door de dierenarts en zorg ervoor dat vaccinaties of behandelingen tijdig zijn ingepland.
Sommige dieren hebben last van reisziekte en kunnen hierdoor erg onrustig zijn of gaan braken. Om de reis zo aangenaam mogelijk te laten verlopen, is het verstandig van tevoren veel te oefenen met korte afstanden. Er is ook medicatie verkrijgbaar die de misselijkheid gedurende 24 uur vermindert. Deze middelen zijn bij ons op de praktijk verkrijgbaar.
Heb je nog vragen? Bel dan even naar onze assistentes, ze staan je graag te woord.