Honden

Castratie Reu

Wat is castratie

Bij een operatieve castratie worden onder volledige narcose de testikels van de hond verwijderd. Hij is dan na enkele weken niet meer vruchtbaar.

Bij een chemisch castratie wordt een implantaat onder de huid gebracht. Dit geeft na enkele weken en vergelijkbare gedragsverandering als een operatieve castratie. De hond kan wel vruchtbaar blijven. De werking van dit implantaat varieert afhankelijk van de gekozen sterkte van ongeveer 6 maanden tot 1 jaar. Voor het inbrengen van dit implantaat hoeft de hond niet onder narcose.

Redenen castratie

  • Sterke dominantie
  • Gedragsproblemen zoals weglopen
  • Prostaatproblemen
  • Voorhuidontstekingen

Vanaf welke leeftijd

Honden kunnen vanaf 6 maanden gecastreerd worden.

Mogelijke nadelen castratie

De vacht van met name langharige honden wordt dikker, meer krullend en is moeilijker te onderhouden, daarnaast kan de vacht ook minder glanzend worden.

Een gecastreerde hond kan aantrekkelijk worden voor andere honden, ze kunnen elkaar gaan berijden.

Een onzekere hond kan nog banger worden.

In uitzonderlijke gevallen kan door het wegvallen van de mannelijke hormonen urine-incontinentie optreden.

Bij gecastreerde honden komt iets vaker kanker van de prostaat voor.

Welke voorbereidingen

De avond voor de operatie mag de hond vanaf 20.00 uur geen eten meer hebben, omdat hij nuchter moet zijn voor de narcose. Op de afgesproken tijd controleert de dierenarts de hond en dient de narcose toe waar u als eigenaar bij mag zijn. Zodra uw hond slaapt gaat u naar huis en starten wij met de voorbereidingen van de operatie.

Operatie

Wij maken een snede tussen de penis en de testikels. Beide testikels worden via deze snede verwijderd. De wond wordt zodanig gehecht dat de hechtingen niet zichtbaar zijn en dus ook niet verwijderd hoeven te worden.

Nazorg

De hond kan dezelfde dag weer naar huis. U krijgt voor enkele dagen pijnstilling mee. Uw hond krijgt een medical Pet-shirt® of hondenkraag mee, zodat hij niet aan de wond kan zitten.

Door de castratie vindt er een wijziging plaats in de hormonale huishouding. Dit zal van invloed zijn op het eetgedrag en de energiebehoefte van de hond. Hierdoor zal uw hond als u de hoeveelheid voeding niet aanpast snel te dik worden. Het is dus verstandig om direct na de castratie 30% minder voer of een light-dieet te geven.

Sterilisatie Teef

Wat is sterilisatie

Sterilisatie is een operatie, onder volledige narcose worden de eierstokken en indien noodzakelijk de baarmoeder van de hond verwijderd. De hond is dan niet meer vruchtbaar.

Redenen voor sterilisatie

  • Minder kans op kwaadaardige melkkliertumoren
  • Voorkomen van ongewenste dekkingen
  • Voorkomen van schijnzwangerschap
  • Voorkomen van baarmoederontsteking

Vanaf welke leeftijd

Een hond kan vanaf een leeftijd van 6 maanden gesteriliseerd worden. In principe wordt aangeraden honden één keer loops te laten worden. Twee tot drie maanden na de loopsheid is de beste periode voor de sterilisatie.

Mogelijke nadelen sterilisatie

De vacht van met name langharige honden wordt dikker, meer krullend en is moeilijker te onderhouden, daarnaast kan de vacht ook minder glanzend worden.
Een sterk dominante hond kan nog feller worden.
Bij sommige honden kan urine-incontinentie optreden.

Welke voorbereidingen

De avond voor de operatie mag de hond vanaf 20.00 uur geen eten meer hebben, omdat zij nuchter moet zijn voor de narcose. Op de afgesproken tijd controleert de dierenarts de hond en dient de narcose toe waar u als eigenaar bij mag zijn. Zodra uw hond slaapt gaat u naar huis en starten wij met de voorbereidingen van de operatie.

Operatie

Via een snede net achter de navel worden de eierstokken en indien noodzakelijk de baarmoeder van de hond verwijderd. De wond wordt zodanig gehecht dat de hechtingen niet zichtbaar zijn en dus ook niet verwijderd hoeven te worden.

Nazorg

De hond mag dezelfde dag weer naar huis. U krijgt voor enkele dagen pijnstilling mee. Uw hond krijgt een medical Pet-shirt® of hondenkraag mee, zodat zij niet aan de wond kan zitten.
Door de sterilisatie vindt er een wijziging plaats in de hormonale huishouding. Dit zal van invloed zijn op het eetgedrag en de energiebehoefte van de hond. Hierdoor zal uw hond als u de hoeveelheid voeding niet aanpast snel te dik worden. Het is dus verstandig om direct na de sterilisatie 30% minder voer of een light-dieet te geven.

Vlooien en Teken Bij Honden

Vlooien

Uw hond kan zowel binnen als buiten vlooien opdoen. Vlooien bijten uw hond en zuigen dan bloed op om zich te vermeerderen. Deze beten zorgen voor jeuk en onrust bij uw huisdier. Vlooien hebben een voorkeur voor de huid achter op de rug, bij de staart. In dit gebied kunt u dan vlooienpoepjes zien, in de vorm van kleine zwarte zandkorreltjes.

Vlooiencyclus

Een vlo legt eitjes in de vacht van uw hond, wanneer deze opdrogen vallen ze uit de vacht in de omgeving. Na ongeveer 10 dagen ontwikkelen de eitjes zich tot larven. De larven hebben een voorkeur voor een donkere plaats, zoals in naden en kieren van de vloer of meubilair. Zo kunnen ze maanden overleven. Door trillingen en warmte kunnen ze zich verder ontwikkelen tot een nieuwe vlo. Dus ook in de winter kunt u met vlooien te maken krijgen.
De vlo is een tussengastheer voor de lintworm, een huisdier met vlooien heeft daardoor ook vaak een lintworm.

Vlooienbestrijding

Voor het laten slagen van de behandeling is het van belang een aantal punten in acht te nemen.
Behandel alle dieren in huis tegelijkertijd.
Stofzuig de omgeving grondig.
Was (voor zover mogelijk) mandjes, kleedjes etc.
Behandel de omgeving met een omgevingsspray.
Herhaal de behandeling volgens voorschrift van het gebruikte middel.
Ontworm alle dieren in huis enkele dagen na de vlooienbehandeling.

Vlooienpreventie

Om te voorkomen dat uw hond vlooien krijgt kunt u preventief een ontvlooiingsmiddel gebruiken. Er zijn veel verschillende middelen (pipetten en kauwtabletten) op de markt, niet ieder middel is geschikt voor jonge dieren of dieren met een bepaalde aandoening. We adviseren u graag persoonlijk over het meest geschikte middel voor uw huisdier.

Teken

Uw hond kan overal buiten teken opdoen, niet alleen in bossen, maar ook in tuinen en grasveldjes in woonwijken. Dit komt doordat ook egels en ratten worden gebeten door teken en zorgen voor de verspreiding van deze beestjes. Teken zuigen zich op de huid vast en zuigen dan bloed op van uw hond om zich te vermeerderen. Na een bloedmaaltijd op uw huisdier valt een teek er uiteindelijk vanzelf weer af. Dit kan enkele dagen duren.
Deze beten zorgen meestal niet voor klachten. Teken kunnen over het gehele lichaam voorkomen, maar hebben een voorkeur voor de plaatsen rondom de kop.

Teken en ziektes

Het is belangrijk om teken binnen 48 uur te verwijderen, omdat zij ziektes zoals Leishmania, Ehrlichia en Babesia kunnen overbrengen op uw huisdier. Dit zijn chronische aandoeningen die lastig te behandelen zijn. Niet iedere teek is besmet, maar helaas is aan de teek niet te zien of deze een besmettelijke ziekte bij zich heeft.

Teken verwijderen

Als u een teek gevonden heeft kunt u deze met een speciale tekentang verwijderen. Gebruik vooraf geen ‘verdovende’ middelen zoals alcohol. Verwijder de teek met een draaiende beweging, de draairichting is niet van belang. U kunt het plekje ontsmetten. Noteer de datum en de plek van de tekenbeet en houdt het wondje in de gaten.

Tekenpreventie

Om de kans te verkleinen dat uw hond gebeten wordt door teken kunt u preventief een middel tegen teken gebruiken. Vaak zijn dit combinatiemiddelen tegen zowel vlooien als teken. Er zijn veel verschillende middelen (pipetten, kauwtabletten en halsbanden) op de markt, niet ieder middel is geschikt voor jonge dieren of dieren met een bepaalde aandoening. We adviseren u graag persoonlijk over het meest geschikte middel voor uw huisdier.

Informatiebrief Pups

Gefeliciteerd met uw nieuwe pup! Bij de zorg voor een pup komt, zeker het eerste jaar, heel wat kijken. In deze informatiebrief hebben we een aantal belangrijke punten op een rijtje gezet.

Vaccinaties Nederland

Pups worden drie keer gevaccineerd met 3 weken tussentijd (als ze 6, 9 en 12 weken oud zijn). De inhoud van deze vaccinaties verschilt per keer. Het doel van deze vaccinaties is dat pups beschermd zijn tegen; Leptospirose (ziekte van Weil), Parvo, Hondenziekte en Leverziekte.
Als uw pup naar puppycursus of een hondenuitlaatservice gaat (of naar een pension tijdens de vakantie) dan is een vaccinatie tegen kennelhoest vaak verplicht.

Chip

Pups moeten voordat ze 7 weken oud zijn gechipt zijn, als het goed is gebeurd dit bij de fokker. Voordat de pup 8 weken oud is moet de chip ook in een door het Ministerie van Economische zaken goed gekeurde databank geregistreerd staan. U kunt via de website www.chipnummer.nl controleren of de chip al goed geregistreerd is. Een uitgebreide folder hierover kunt u bij ons aan de balie krijgen.

Wormen

Meestal kun je aan de buitenkant niet zien of een pup wormen heeft (alleen stukjes van lintwormen zijn soms zichtbaar).
Pups moeten ontwormd worden als ze; 2, 4, 6, en 8 weken oud zijn (dit zal meestal bij de fokker gebeuren) en daarna iedere maand totdat ze een half jaar oud zijn. Vervolgens kunnen ze net als andere volwassen honden 1 x per 3 maanden ontwormd worden.

Vlooien en teken

Buiten kunnen honden in aanraking komen met teken en vlooien. Vlooien kunnen voor jeuk zorgen en teken voor wondjes die gaan ontsteken. Daarnaast kunnen zowel vlooien als teken parasieten bij zich dragen waar uw hond ziek van kan worden. Voor de preventie van vlooien en teken zijn veel verschillende middelen op de markt. We adviseren u graag persoonlijk over het meest geschikte middel voor uw hond.

Gebitsverzorging

Uw pup heeft nu nog een melkgebit, vanaf de leeftijd van 4 maanden wordt dit gewisseld voor een volwassen gebit. Het kan voorkomen dat de nieuwe tanden naast de melktanden komen te staan. Hierdoor ontstaat schade aan de blijvende tand. Het is dan noodzakelijk de melktand te trekken. Kijk dus regelmatig even in de mond van uw pup.

Verzekering

U hoopt natuurlijk dat uw hond een lang, gelukkig en gezond leven voor de boeg heeft, maar dat heeft u nooit helemaal in de hand. Zowel jonge als oude dieren kunnen ziek worden of een ongeluk krijgen waardoor een (spoed) bezoek aan de dierenarts nodig is. De kosten van bloedonderzoek, röntgenfoto’s en/of een operatie kunnen flink oplopen. Er zijn diverse huisdierverzekeraars, kijk bij het afsluiten van een verzekering altijd goed naar de voorwaarden (eigen risico, speciale clausules, meeverzekeren van sterilisatie – castratie etc).

Castratie reu

Een reu wordt niet standaard gecastreerd. Redenen om een reu te laten castreren kunnen zijn; erg dominant gedrag, veelvuldig last hebben van voorhuidontstekingen of een niet ingedaalde testikel.

Sterilisatie teef

Als u geen nestje wil fokken met uw teef is het verstandig haar te laten steriliseren. Sterilisatie verminderd de kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren en/of een baarmoederontsteking op latere leeftijd.

Puppyconsult

Als uw pup 6 maanden oud is ontvangt u van ons een uitnodiging voor het puppyconsult. Tijdens dit bezoek wordt het gebit en de voedingstoestand van uw pup gratis gecontroleerd door de assistente. Ook kan de assistente uw vragen over voeding, ontworming en ontvlooiing beantwoorden.

We hopen dat u veel plezier met uw pup zult hebben en dat hij/zij een gezonde toekomst tegemoet gaat!

Uw hond mee op vakantie

Als uw hond mee gaat op vakantie zijn er verschillende punten waar u rekening mee dient te houden. Hieronder zullen we ze puntsgewijs bespreken.

Vaccinatie hondsdolheid

Als uw huisdier mee gaat naar het buitenland moet deze gechipt zijn en minimaal 21 dagen van te voren gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid (rabiës). Deze vaccinatie kan gegeven worden vanaf de leeftijd van 3 kalendermaanden en is dan 1 jaar geldig. De vaccinatie is 3 jaar geldig als uw huisdier meer dan 100 dagen oud is op het moment van vaccinatie.
Ook dient de hond in het bezit te zijn van een geldig europees paspoort.

Aanvullende eisen

Ieder land mag eisen stellen aan dieren die het land inkomen. De actuele eisen kunt u vinden op de website van het Landelijk informatiecentrum gezelschapsdieren (www.licg.nl). Ook voor vakantiebestemmingen buiten de Europese Unie kunt u hier informatie vinden.

Ontworming

In Zuid- en Oost-Europa komt hartworm voor. Dit is een worm die door muggenbeten op uw hond kan worden overgedragen. Deze worm kan voor hart- en longklachten zorgen en zelfs tot de dood van uw hond lijden.
Om dit te voorkomen kunt u bij een vakantie tot 28 dagen uw hond ontwormen bij thuiskomst en dit na 1 maand herhalen.
Bij een vakantie langer dan 28 dagen dient u de hond na 28 dagen al op de vakantiebestemming te ontwormen en dit moet maandelijks herhaald worden, tot 1 maand na thuiskomst.

Teken

In het buitenland, met name in Zuid- en Oost-Europa is de kans om gebeten te worden door een besmette teek groter dan in Nederland. Deze teken kunnen voor de hond gevaarlijke ziekte overbrengen. Het is dus van groot belang uw hond goed te beschermen tegen teken. Voor meer informatie over teken lees ook (vlooien en teken bij de hond).

Zandvliegen

Zandvliegen zijn hele kleine stekende vliegjes, die Leishmania kunnen overbrengen. Leishmania is een niet te genezen ziekte. Deze vliegjes komen voornamelijk voor in Zuid-Europa. Om steken door deze vliegjes te voorkomen dient u uw hond met een daarvoor bestemd middel te behandelen.

Er zijn middelen die zowel tegen vlooien, teken en zandvliegen beschermen. Voor vragen over het meest geschikte middel neemt u gerust contact met ons op.

Reisziekte

Sommige honden hebben last van reisziekte en kunnen hierdoor erg onrustig zijn of gaan braken. Om de reis zo aangenaam mogelijk te maken is het verstandig van te voren veel te oefenen met korte afstanden. Er is ook medicatie verkrijgbaar die de misselijkheid gedurende 24 uur verminderd. Voor deze medicatie kunt u bij ons terecht.

Uw hond niet mee op vakantie

Als u besluit om uw hond niet mee te nemen op vakantie kan de hond naar een pension of de hond kan thuisblijven waar hij door anderen verzorgd wordt.

Pension

Als uw huisdier naar een pension gaat dan kunnen zij eisen stellen aan de vaccinaties van uw huisdier. Vaak zal dit bij honden gaan om een aanvullende vaccinatie tegen besmettelijke hondenhoest. Deze vaccinatie moet meestal 3-4 weken voor het pensionbezoek gegeven worden. Vraag dit tijdig na bij het pension. Zorg er daarnaast voor dat uw huisdier preventief ontvlooid en ontwormd is.

Voor de thuisblijvers

Maak goede afspraken met uw oppas, zeker ook als het oude/zieke dieren betreft.
Zorg voor:
– Telefoonnummer van u voor ingeval van nood (ziektes of ongeval)
– Voldoende voeding
– Voldoende medicatie en kennis over dosering en toediening
– Gegevens van de dierenarts

Vlooien

Wanneer uw huisdier in het pension of bij een oppas is geweest is het verstandig ze bij thuiskomst te ontvlooien.

Vaccinatie hond

Waarom vaccineren we eigenlijk?
We vaccineren de honden om te voorkomen dat ze ziek worden of zelfs dood gaan aan voor honden gevaarlijke ziekte. Vooral bij pups is het van belang om een goede basisenting te geven

Tegen welke ziekten?

De meest voorkomende ziekten bij honden zijn, besmettelijke hondenhoest, hondenziekte, parvo, besmettelijke leverziekte, leptospirose ( ziekte van Weil) en rabiës als u met uw hond naar het buitenland gaat.

Hoe vaak vaccineren?

Uit onderzoek is gebleken dat sommige vaccinaties een bescherming geven van meer dan 1 jaar. Hierdoor is het niet noodzakelijk uw hond ieder jaar onnodig te belasten met een volledige vaccinatie of “grote cocktail”.
Wanneer uw hond een goede basisvaccinatie heeft gehad is het mogelijk precies op “maat” te vaccineren.
Voor de leptospirose is het verstandig jaarlijks te vaccineren omdat deze maar een bescherming geeft van 1 jaar.
De leptospiren zitten in urine van ratten en muizen. Door de enorme toename  van deze knaagdieren zien we ook het aantal honden die besmet raken met leptospirose stijgen. Bijna iedere hond wandelt wel eens door het gras of de modder of drinkt uit een plas. Op zulke momenten kan uw hond in aanraking komen met de leptospiren. Het is dus niet alleen van belang voor honden die zwemmen!

Vaccinatie hondsdolheid

Als uw huisdier mee gaat naar het buitenland is een aanvullende vaccinatie nodig voor hondsdolheid (Rabiës) nodig. Kijk ook op onze informatiebrief “uw hond mee op vakantie”

Een goede basisenting ziet er als volgt uit: